Mam taką zasadę, że zawsze staram się być przygotowany na wszystko, zwłaszcza jeśli chodzi o moją rodzinę, bo to dla nich pracuję, dla nich wstaję codziennie o świcie i wracam do domu zmęczony, ale zadowolony, że mogę im zapewnić chociaż odrobinę spokoju. Mój syn, Kuba, ma dwanaście lat i jest dla mnie całym światem, a jego urodziny zawsze były dla mnie wydarzeniem, które planuję miesiącami, oszczędzając i kombinując, żeby kupić mu coś, co naprawdę go ucieszy. W tym roku jednak los postanowił zrobić mi psikusa, bo tuż przed jego urodzinami, które wypadały w ostatnią sobotę miesiąca, dostałem obniżkę w pracy, a na dodatek zepsuł mi się samochód, którym dojeżdżam na budowę, gdzie pracuję jako kierownik robót. Nagle znalazłem się w sytuacji, w której cały mój starannie ułożony budżet legł w gruzach, a ja stałem przed ścianą, nie wiedząc, jak wybrnąć z tego wszystkiego, jak spojrzeć w oczy mojemu dziecku, które od tygodni mówiło tylko o tym nowym rowerze, który widziało w sklepie i który, jak mi się wydawało, w tamtym momencie był dla mnie nieosiągalny.
Pamiętam ten czwartek, dwa dni przed urodzinami, kiedy wróciłem do domu później niż zwykle, bo musiałem zostawić auto w warsztacie, a potem wracać autobusem, który jechał wieki. Siedziałem w kuchni, patrząc na pustą lodówkę, której nie miałem za bardzo czym wypełnić, i czułem, jak frustracja powoli zaczyna brać górę nad moją zwykłą, spokojną naturą. Żona, Ania, próbowała mnie pocieszać, mówiła, że Kuba zrozumie, że przecież nie musimy mu kupować wymarzonego roweru, że wystarczy coś skromniejszego, ale ja wiedziałem, że to nie to samo, że każde dziecko zasługuje na swoje marzenia, zwłaszcza w takim wieku, kiedy wszystko wydaje się możliwe. Poszedłem do pokoju, usiadłem przed komputerem i bezmyślnie zacząłem przeglądać internet, nie szukając niczego konkretnego, tylko chcąc oderwać myśli od tej sytuacji, która wydawała mi się bez wyjścia. I wtedy, na jednej z przypadkowych stron, zobaczyłem baner, który mówił o promocji dla nowych graczy, o bonusie, który można wykorzystać na różne gry, i choć w normalnych okolicznościach przewinąłbym to wzrokiem, nie zastanawiając się nawet przez chwilę, to tamtego wieczoru coś mnie tknęło, jakiś impuls, który kazał mi kliknąć i sprawdzić, o co chodzi.
Przeczytałem regulamin, zobaczyłem, że to całkiem prosta oferta, że wystarczy się zarejestrować, dokonać pierwszej wpłaty, a system automatycznie przyznaje dodatkowe środki, które można wykorzystać do gry. Wiedziałem, że hazard to nie jest droga, którą chciałbym iść na co dzień, ale w tamtej chwili, widząc, jak bardzo zbliżają się urodziny Kuby i jak bardzo brakuje mi pieniędzy na ten rower, zacząłem myśleć, że może to jest właśnie ten moment, żeby zaryzykować odrobinę, żeby spróbować czegoś, co być może odmieni naszą sytuację. Zawahałem się, oczywiście, bo w głowie słyszałem głos rozsądku, który mówił, żeby nie robić głupstw, że to tylko pogorszy sprawę, ale z drugiej strony pomyślałem, że przecież nie muszę wpłacać dużo, że mogę zaryzykować tylko tyle, ile jestem w stanie stracić, a jeśli się uda, to może uda mi się uzbierać na ten wymarzony prezent. I tak, po kilku minutach wewnętrznej walki, wpisałem w wyszukiwarkę vavada bonus za rejestrację, bo to była właśnie ta oferta, która najbardziej przykuła moją uwagę, i która, jak wyczytałem w kilku komentarzach, działała bez żadnych ukrytych pułapek.
Strona, na którą trafiłem, była schludna i profesjonalna, co mnie zaskoczyło, bo spodziewałem się czegoś bardziej chaotycznego, co tylko potwierdzało moje stereotypy na temat tego typu miejsc. Zarejestrowałem się w kilka minut, wpłaciłem niewielką kwotę, którą mogłem przeznaczyć na ten cel, i od razu zobaczyłem na swoim koncie dodatkowe środki z tytułu promocji. Pamiętam, że moje serce biło wtedy szybciej niż zwykle, bo przecież wiedziałem, że stawką jest coś więcej niż tylko pieniądze – stawką było szczęście mojego syna, jego uśmiech w dniu urodzin, ta chwila, kiedy zobaczy rower i będzie wiedział, że tata zrobił wszystko, żeby spełnić jego marzenie. Usiadłem wygodniej w fotelu, wziąłem kilka głębokich oddechów i zacząłem grać, starając się być tak ostrożnym, jak to tylko możliwe, nie ulegać emocjom i trzymać się planu, który sobie wcześniej ułożyłem.
Przez pierwsze pół godziny nic wielkiego się nie działo – wygrywałem małe kwoty i traciłem je na kolejnych zakrętach, ale nie czułem tej typowej złości, która zwykle towarzyszy przegranej, bo wiedziałem, że to tylko gra, że najważniejsze to nie przekroczyć swojego limitu. A potem, nagle, wszystko się zmieniło. Wybrałem grę, która miała trochę bardziej skomplikowane zasady, ale która, jak wyczytałem, oferowała wyższe wygrane, i w jednym momencie, przy jednym, jedynym zakręcie, zobaczyłem, jak symbole układają się w idealną linię, a ekran rozbłyska radosnymi animacjami. Nie mogłem uwierzyć własnym oczom, kiedy na wyświetlaczu pojawiła się suma, która przewyższała wszystko, co do tej pory wygrałem, która była dokładnie tym, czego potrzebowałem, żeby kupić Kubie ten rower, a nawet zostało mi jeszcze na małą niespodziankę dla Ani. Siedziałem przez dłuższą chwilę w ciszy, patrząc na ekran, próbując sobie uświadomić, że to się naprawdę stało, że ten jeden wieczór, ten jeden impuls, który kazał mi kliknąć w baner, zmienił naszą sytuację w tak krótkim czasie.
Wypłaciłem pieniądze od razu, nie chcąc ryzykować, że stracę je w kolejnych grach, i kiedy zobaczyłem je na swoim koncie bankowym, poczułem ogromną ulgę, która mieszała się z radością i niedowierzaniem. Zadzwoniłem do Ani, która była w sklepie, i powiedziałem jej, żeby nie martwiła się o prezent, że wszystko jest załatwione, choć nie zdradzałem jej od razu szczegółów, bo chciałem zrobić jej niespodziankę. Następnego dnia pojechałem do sklepu rowerowego, wybrałem ten wymarzony model, który Kuba oglądał od tygodni, i zapłaciłem gotówką, czując się, jakbym wygrał los na loterii, choć w głębi duszy wiedziałem, że to zasługa trochę szczęścia, a trochę tego, że postanowiłem zaryzykować w odpowiednim momencie. Kiedy wróciłem do domu i schowałem rower w garażu, żeby Kuba nie zobaczył go przed czasem, poczułem coś, czego nie czułem od dawna – dumę z siebie, że nie poddałem się w trudnej sytuacji, że znalazłem sposób, żeby spełnić marzenie mojego dziecka.
W sobotę, w dniu urodzin, Kuba obudził się wcześniej niż zwykle, co u niego jest rzadkością, bo zwykle ciągnie go do łóżka tak długo, jak się da. Kiedy zobaczył rower w salonie, jego oczy zrobiły się tak wielkie, że prawie wypadły z orbit, a uśmiech, który pojawił się na jego twarzy, był dla mnie największą nagrodą, jaką mógłbym sobie wyobrazić. Objechał całe mieszkanie na swoim nowym rowerze, śmiejąc się i krzycząc z radości, a ja stałem z boku, patrzyłem na niego i myślałem o tym, jak bardzo życie potrafi zaskakiwać, jak jedno, pozornie nieistotne działanie, może przynieść takie efekty. Wtedy właśnie przypomniałem sobie o tym wieczorze, kiedy wpisałem vavada bonus za rejestrację, o tym impulsie, który wziął górę nad rozsądkiem, i uświadomiłem sobie, że czasem warto zaufać swojej intuicji, nawet jeśli wydaje się ona szalona, bo może okazać się, że to właśnie ona prowadzi nas do czegoś dobrego.
Od tamtego wydarzenia minęło już kilka tygodni, a ja wciąż wracam myślami do tego czwartkowego wieczoru, kiedy to siedziałem przed komputerem i podejmowałem decyzję, która zmieniła nasze życie, przynajmniej na jakiś czas. Nie stałem się hazardzistą, nie wróciłem do grania regularnie, bo wiem, że to był czysty przypadek, który nie powinien być traktowany jako sposób na życie, ale nauczyłem się jednej ważnej rzeczy: że czasem, kiedy wszystko wydaje się stracone, kiedy nie widzisz żadnego wyjścia z trudnej sytuacji, warto spróbować czegoś nowego, nawet jeśli to tylko wirtualna gra, która daje ci szansę na wygraną. Dla mnie, dla mojego syna, który teraz codziennie jeździ na swoim rowerze i śmieje się, kiedy wraca z podwórka, to była lekcja, że w życiu są momenty, w których trzeba postawić wszystko na jedną kartę, ale z głową i z umiarem, bo wtedy nawet ryzyko może okazać się nagrodą, która jest warta każdej chwili niepewności. I choć wciąż mam obawy przed tym, co przyniesie przyszłość, to wiem, że jeśli kiedykolwiek znajdę się w podobnej sytuacji, nie będę się bał podjąć decyzji, która może okazać się przełomowa.